admin October 9, 2017
Podjelite sa prijateljima

Ježeve slobodno možemo da ubrajamo u zanimljive životinjice koje koriste uglavnom biljke kao svoju hranu. Uopšte nisu opasni, a jedna ženka može na svijet da donese oko pet malih ježeva. Ukoliko ste primjetili da su ušetali u vaše dvorište, to ne treba da vas brine, nego baš naprotiv…

 

 

Sigurno ste nekada čuli da ježevi mogu rastjerati razne insekte iz svoje blizine, te da se njega plaše čak i zmije, pa ih nikada ne možete vidjeti blizu jedan drugog. Kako smo naveli, pobjeći će razni insekti, a naročito skakavci i puževi.

Nažalost, možemo primjetiti da u današnje vrijeme najviše ježevi stradaju od automobila.

 

Kada pogledamo izgled tijela, kažemo kako ima bodlje, ali se tu ustvari ne radi o pravim bodljama. To zapravo predstavlja dlake, ali koje su poprilično stvrdnute i okrenute prema gore u špic.

 

 

Ukoliko nekada vidite mladunče od ove životinje, nemojte ga ubijati, nego se pobrinite za njega i dobro ga utoplite. Njima možete davati zagrijano mlijeko.

 

Jeste li znali da i ježevi imaju zimski san, gdje zaspe početkom zime, te se probude u rano proljeće, baš kao što je slučaj sa medama.

Ovaj članak je bio jako koristan za vas, pa ga zato podijelite i sa svojim prijateljima! 🙂

Comments

comments