admin May 23, 2017
Podjelite sa prijateljima

Jeste li nekada čuli za biljku gavez, te koliko je ona ljekovita i korisna za ljudsko zdravlje!? Još od davnina, ova biljka se koristi u razne svrhe, jer posjeduje ogromnu ljekovitost. 

Postoji jedna stara izreka, koja nam govori o njegovoj ljekovitosti, te da se ova biljka može koristiti za liječenje mnogih oboljenja, pa čak i kada je riječ o onim najopasnijim i najtežim.

Latinski naziv za ovu biljku je ”Symphytum officinale”, a kod nas je poznat pod raznim imenima, poput: veliki gavez, crni gavez, gabež, svatovci, volov jezik, konjski rep. opašica i mnogi drugi.

Prema riječima stručnjaka koji se bave alternativnom medicinom, korijen gaveza može da pomogne pri liječenju raznih zdravstvenih problema, tegoba i oboljenja.

Gavez se pokazao jako djelotvornim kada je u pitanju liječenje sljedećih oboljenja:

prelomi kostiju, uklanjanje izraslina po cijelom tijelu, proširenih vena, bolova u vratu, bolova koji nastaju poslije amputacije određenih dijelova tijela, bolova koji nastaju kapo posljedica preloma, bolova u leđima, ramenima i koljenima, osteoporoze, hemoroida, reumatoidnog artritisa, gita, kostobolje, problema sa cirkulacijom, uboda insekata, otvorenih rana, modrica, kao i zgrušavanja krvi.

U gavezu je prisutan hormon pod nazivom ”auksin” koji ima moć da lako stvori novo tkivo, što je korisno prilikom zarastanja rana. U njegovom korijenu nalazi se ”alantoin” koji djeluje na regeneraciju tkiva.

Također, gavez se može primjenjivati kod liječenja upala tetiva, hematoma, distorzije, kontuzija, kao i upale vena.

 

loading...

Comments

comments