admin May 20, 2017
Podjelite sa prijateljima

Luk ne samo da se može koristiti prilikom pripremanja hrane, nego je pronašao veliku primjenu i u alternativnoj medicini. Već od davnina poznato je koliko je zapravo crveni luk ljekovit. Obzirom da u sebi sadrži razne hranljive materije, luk se ubraja u najzdravije povrće koje ljudi koriste.

Luk karakteristiše poseban miris, kao i ljut ukus. Upoznati smo s tim da postoji nekoliko vrsta luka, međutim, mi najčešće koristimo crveni luk. Treba svakako naglasiti da su sve vrste jako ljekovite, tako da se možete odlučiti koju god vrstu želite da jedete.

Prema mišljenjima mnogih, luk vodi porijeklo iz Azije. Postao je svjetski poznat zbog edne stvari, naime za vrijeme zimskog perioda ova namirnica se jedina nije kvarila, tako da se počeo koristiti širom svijeta. Kako je vrijeme prolazilo, on je postao jako cijenjen na svim kontinentima i nezamjenjiv sastojak prilikom pripremanja hrane.

Osim što se koristi za pripremanje hrane, on se počeo koristiti i za liječenje raznih oboljenja.

Egipćani su mislili kako krugovi koji se nalaze unutar luka predstavljaju jedan vid vječnosti. Grci su ga opet redovno uzimali, jer su na taj način pročišćavali krv od svih toksina, što je danas, poslije mnogo godina, i naučno dokazano.

U 100 gr luka nalazi se svega 40 kalorija. Posebna vlakna koja posjeduje nazivaju se fruktani, te on i poboljšavaju floru u crijevima. Luk se sastoji od 89% vode, 9% uljikohidrata, 1,7% vlakana, te malu količinu čine masti, kao i proteini.

 

 

 

 

 

loading...

Comments

comments