admin May 25, 2017
Podjelite sa prijateljima

U kikirikiju se nalazi velika količina raznih vrsta minerala i vitamina, ali i proteina, nezasićenih masnih kiselina, kao i vlakana. Najbolje je kada koristite sirovi kikiriki, jer je on ujedno i najzdraviji. U današnje vrijeme omogućeno nam je da uzimamo razne vrste namirnica koje u sebi imaju kikiriki. 

Dosta namirnica koje uzimamo, a sadrže i kikiriki u sebi, pored toga obogaćene su i sa nezasićenim mastima, kao i sa soli. Ukoliko pripremamo kikiriki koristeći visoku temperaturu, onda tada umanjujemo minerale i vitamine koji su u njemu bili prisutni.

Bez obzira što je dobro koristiti sirovi, čak i slani prženi kikiriki je jako hranljiv i možete ga konzumirati.

Da li biste željeli da uzgajate kikiriki u svom dvorištu!?

Ukoliko ste se odlučili da želite, onda treba samo da nabavii kikiriki u ljusci. Sve što je potrebno jeste da uzmete jednu posudu i naspete u nju vodu, te dodajte kikiriki u ljusci ( količinu određujete sami, po svojoj želji).

Obratite pažnju da iskoristite samo zdrave komade, koji na sebi nemaju nikakvo oštećenje. Cijelu noć ostavite tako da odstoji u vodi.

Ukoliko se ujutru nisu pojavili korjenčići, onda slobodno možete da ostaviti kikiriki još neko vrijeme u vodi. Čim se pojave, stavite ih u saksiju sa zemljom.

Veoma je bitno da saksiju čuvate na osunčanom mjestu, jer je ovoj biljci jako potrebna sunčeva svjetlost.

Kada biljka nareste i primjetite da je potpuno prestala sa rastom, onda je možete početi brati. Iz zemlje izvucite biljku, a na korijenu ćete naći plodove.

 

loading...

Comments

comments