admin May 22, 2017
Podjelite sa prijateljima

Dosta ljudi ne može da započne dan bez kafe. Bez obzira da li je u pitanju domaća kafa, turska, u prahu ili čak u filter kesicama, ona je postala ritual bez kojeg naš dan ne može normalno početi.

Uglavnom kada popijemo kafu, toz ili talog koji ostane na dnu šoljice bacimo, jer ne znamo na koji način možemo da ga iskoristimo. Zar ne!?

Postoje mnogo korisnih savjeta kako sve možemo da iskoristimo taj talog, a evo o kojima je riječ:

 1. Đubrivo

U tozu od kafe nalazi se dosta hranljivih materija, a naročito fosfora i kalijuma. Upravo ove materije neophodne su jednoj biljci da može normalno i lijepo rasti, kao i cvjetati. Zato skupite određenu količinu toza i stavite je u saksiju sa cvijećem.

2. Za uklanjanje celulita

U kafi se nalazi kofein koji može da djeluje na cirkulaciju krvi u cilje njenog poboljšanja, ali istovremeno uklanja i toksine koji su se nakupili pod kožom. Jeste li se ikada zapitali zbog čega u nekim kozmetičkim salonima postoje kreme sa kofeinom!?

Uzmite nekoliko kašikica taloga kafe i pomiješajte sa maslinovim uljem. Umasirajte na dio tijela gdje imate celulit i ostavite da djeluje 30 minuta, poslije toga operite kožu.

3. Za uklanjanje buha

Ako vaš kućni ljubimac ima buhe, onda sa mokrom kafom počnite masirati mu dlaku. Preporučljivo je da ovo radite nekoliko puta u toku sedmice kako bi što prije istjerali buhe.

 

 

loading...

Comments

comments