admin January 7, 2018
Podjelite sa prijateljima

 

Žitarica proso je prepoznatljiva po svojim ljekovitim i hranljivim materijama, koje imaju pozitivan učinak na organizam čovjeka. U njoj se nalazi mnogo vitamina, proteina, minerala, kao i vlakana. Najviše je konzumiraju osobe koje imaju alergiju na gluten. U prošlosti je ova žitarica bila zanemara, ali kada se saznalo koliko poztivan učinak ima na zdravlje, počela se sve više i češće koristiti, kao najbolji izvor proteina.

 

 

 

 

Isključivo pozitivne komentare na ovu žitaricu imaju osobe koje koiste bezglutensku hranu, kao i oni koji pate od celijaklije. Oni nju jako cijene, a i koriste svaki dan prilikom pipreme obroka.

Svako od vas bi trebao da što više uzima ovu žitaricu, te da pripremite jela od prosa, koja postaju sve više cijenjena, naročito kod osoba koje su upoznate sa njegovom ljekovitošću.

 

Ljekovita svojstva prosa!

Nju možete da pronađete svugdje u svijetu, pa je čak uzgajaju osobe koje vode računa o ishrani i žele da konzumiraju isključivo zdrave namirnice. Najviše se uzgaja u Nigeriji i Indiji, odnosno u zemljama Azije i Afrike, gdje preovladava tropska klima.

Mnogi počinju da je uzgajaju , jer nije zahtjevna , a ujedno je veoma produktivna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments