admin May 12, 2017
Podjelite sa prijateljima

Saksijsko cvijeće zahtjeva dosta brige i pažnje, tako da je neophodno s vremena na vrijeme ga prihraniti, a pogotovu kada je u periodu cvjetanja. Sa običnim kvascem možete da djelujete na proces cvjetanje, povećanje biljke, te učiniti ih da bude ljepše nego ikada prije.

U kvascu se nalazi dosta auksina, fitohormona, kao i vitamina B koji su potrebni za poboljšanje diobe ćelije, te samim tim dolazi i do povećanog rasta biljke. Čak i najprofesionalniji proizvođači biljaka i cvjećari, koriste ovu metodu kako bi poboljšali izgled svojih biljaka.

Aktivnost mikroorganizama u zemlji koja se koristi za sadnju biljaka povećaa se, jer dolazi i do povećanja mikro i makroelemenata, kao i ugljendioksida.

Prema tome, ukoliko želite da imate lijepe i bogate biljke, onda svakako treba da pripremite sebi ovaj rastvor i koristite ga kao prihranu.

Potrebni sastojci:

  • litar toplije vode
  • 10 gr kvasca (obavezno uzmite svježi)
  • kašikica šećera

Priprema:

U posudu naspite vodu, te dodajte i kvasac kako bi se rastvorio. Dodajte i šećer te ostavite tako da smjesa odstoji 2 sata, poslije čega je možete početi upotrebljavati i s njom zalijevati cvijeće.

 

Comments

comments